Pivovar Trebon

Co vás u nás čeká

Tradice delší než 600 let

Chcete vidět, jak se vaří klasické české pivo? Provedeme vás po pivovaru, který stojí za to vidět. Patří totiž k nejstarším na světě, má za sebou víc než 600letou tradici.

Založen byl v roce 1379. Většina dnešních budov pivovaru však pochází z druhé poloviny 19. století. Stojí v místech, kde nechal Petr Vok z Rožmberka vystavět na začátku 17. století zbrojnici. Ta byla zhruba o 100 let později přebudována na panský schwarzenberský pivovar, který byl postupem doby přestavován a rozšiřován až do nynější podoby. Do konce 2. světové války byl pivovar v majetku Schwarzenbergů, po znárodnění se stal součástí národního podniku Jihočeské pivovary. Od roku 2000 je v soukromých rukou akciové společnosti Bohemia Regent.

 

INFORMACE K PROHLÍDKÁM NA

WWW.CESKYREGENT.CZ

 

České pivo z českých rukou

Historické budovy, klasické suroviny, tradiční český postup výroby a moderní špičkové technologie. Tak vzniká skvělé třeboňské pivo. Přijďte se o tom přesvědčit na vlastní oči, uši i nos. Celoročně pořádáme pravidelné prohlídky, při nichž projdete nejdůležitější provozy pivovaru a vyslechnete zajímavý výklad o historii pivovaru a vaření piva. Seznámíte se i s jedinečnou schwarzenberskou architekturou, do které je pivovar zasazen. A podíváte se i do starobylých sklepů, kde třeboňské pivo zhruba 10 metrů pod zemí dozrává v ležáckých sudech při teplotě 5 až 6 o C.

V dalším sklepení, nově zrekonstruovaném do podoby pivního baru s názvem Zbrojnice, pak ochutnáte nefiltrované a nepasterované pivo. Zcela čerstvé pivo, které takříkajíc „nevytáhlo paty“ ze sklepa. Nestačilo opustit podzemí pivovaru, a je tedy v té nejlepší kondici.

Na prohlídku pivovaru se můžete vypravit za denního světla, ale také v nočních hodinách za svitu loučí.

 

Škola čepování piva

Určitě jste si už někdy v hospodě zanadávali, že vám natočili špatně pivo. Chtěli byste se dozvědět, jak to má být správně? Přidejte si k prohlídce pivovaru i školu čepování piva, speciální program, který jsme pro vás nově připravili. Pod vedením zkušeného pivovarského odborníka

vás naučíme správně čepovat pivo. A to je dovednost, která se hodí každému milovníkovi piva. Napříště už v hospodě bezpečně pozná, který hospodský „umí“, a který ne. Naučíme vás totiž, jak poznat, že pivo bylo špatně načepované nebo sklenice špatně umytá. A hlavně vás postavíme za pípu, abyste si vyzkoušeli, jestli to dokážete.

Školu čepování vede bývalý dlouholetý sládek třeboňského pivovaru Ing. Ivan Dufek, který dnes vyučuje vaření piva na Střední potravinářské škole ve Veselí nad Lužnicí.

Program není určen pro pivovarské odborníky, spíš pro partu přátel, kteří chtějí příjemně strávit večer a přitom se něco nového naučit. Může to být také vhodný tip na firemní večírek.

...

„Výborný nápad. Strašně se mi to líbilo. Navštívil jsem desítky pivovarů, ale tohle jsem nikde neviděl. Naučil jsem se natočit pivo s pořádnou pěnou,“ prohlásil po absolvování školy čepování Jaromír Chochola z Velkého Meziříčí.

 

Noční výprava do pivovaru

Zcela výjimečný zážitek vám přinese tajemná noční procházka pivovarem, kterou pořádáme celoročně každý pátek a sobotu od 19, 20 nebo 21 hodin (aktuální info), v letních měsících pak každý den kromě neděle od 21 hodin. V jiný čas se může uskutečnit po předchozí telefonické domluvě kdykoliv. Provedeme vás nejen výrobními provozy, ale za svitu svíček a loučí i starými pivovarskými sklepy, kde v chladu a temnu dozrává třeboňské pivo.

 

INFORMACE K PROHLÍDKÁM NA

WWW.CESKYREGENT.CZ